Полезно

Избор на принтер

 

10453_sua-may-in-canon-3300

Лазерен принтер

Изборът на принтер, е задължително условие за безпроблемна работа в офиса или вашият дом. Важно е да се съобразите със следната информация, преди да го закупите:

1. Когато избирате принтер е хубаво да се консултирате със специализирана фирма, дали принтера може да издържа вашето месечно натоварване, и нуждите за които ще го ползвате.

2. Важни документи,застраховки,фактури,полици и други дълготрайни документи се отпечатват само на лазерни принтери.

3. Преди да закупите устройството, се консултирайте за цената на консуматива(дали се зареждат тонер касетите?каква е цената на зареждането?капацитет на копията,както и цените на съвместимите и оригинални тонер касети за този модел принтер.)

4. Когато имате нужда от отпечатване на голям брой документи, е хубаво да оставяте принтера да почива поне 15 минути на всеки 200-300 копия

5. За принтери с натоварване 7000-10000 копия месечно, когато машината е професионална, може да се натоварва много, но трябва да се съобразите с препоръките на производителя.

 

hpink

Мастилено струен принтер

Мастилено-струйните принтери са по-достъпни като цени,но са значително по-скъпи и капризни за поддръжка.

1. Едно копие на мастилено-струйния принтер е от 10 до 100 пъти по-скъпо, спрямо копието на лазерните устройства.

2. Мастилено струйните принтери са с високо качество на печат на снимки, а някои от устройствата могат да печатат върху :дискове,пластмаса,или могат да работят с хранителни мастила. За това е хубаво да знаете, за какво точно ще го използвате, и да приемете цените на консумативите.

3. Мастилено струйните принтери изискват повече внимание и грижи .

За да ги ползвате когато са ви необходими:

- никога не изключвайте мастилено струйното устройство,оставете го в( standby) режим,дори да не го ползвате дълго;

- хубаво за устройствата с носеща печатаща глава е, да се пуска периодично почистване на главата, и поне по едно копие седмично;

- когато ви свърши мастилото не оставяйте мастилницата дълго време празна или извън принтера, защото засъхва;

- ако устройството е с печатаща глава с отделни цветове, задължително поставете възможно най-скоро консуматива и пуснете минимум едно копие.

ink_consumablesСъвместими консумативи за мастилено струйни принтери

Понякога, консумативите за някои мастилено струйни устройства, са по-евтини от цената за зареждане. По-добрият вариант е да се закупуват нови съвместими.

Лазерните устройства изкарват много повече копия от мастилено струйните и копието, е значително по-евтино дори на лазерните цветни устройства.Консумативите на лазерните устройства могат да изкарат няколко години,при правилно съхранение,и винаги можете да разчитате на устройството,когато ви трябва за работа.

Важно е да знаете следното за лазерните устройства:

- винаги използвайте качествена копирна хартия (80гр.)

- ако ползвате специални хартии за да печатите (хартия,картон,етикети…….),предварително направете настройките на устройството, върху какъв вид хартия ще печатите.

 

fix_your_own_printer

Какво да правим, когато заседне лист хартия?

Заседнал лист хартия се отстранява винаги по посока на излизането на листа, като преди това се изважда тонер  касетата. Ако машината има заден капак, той се отваря,вдигат се палците на печката и тогава се отстранява хартията.

- Лист, наполовина отпечатан или много блед, означава, че ви свършва тонер касетата

- Черна черта от горе до долу на листа, в единият край (по вертикала), означава, че барабана на вашата тонер касета е износен и трябва да се замени с нов

-Черни точки по листа , означават че са за смяна определени части в тонер касетата.

-Размазване на тонера по листа, означава че изпичането на принтера е повредено, или тонера(с който е зареден) не съответства на този модел принтер.